Gesprekken tussen burgers en overheid verlopen (op zijn zachtst uitgedrukt) moeizaam, handelingen van de overheid worden steeds meer bekritiseerd, burgers zijn mondiger, en belangen spelen op elk niveau een rol. Werk aan de winkel binnen de bestuurszaken…
Pro Mediation biedt een 5-daagse specialisatie aan waarbij het opleiden van excellente bemiddelaars binnen bestuurszaken centraal staat.
Volgende docenten, échte professionals, zetten hun schouders onder deze specialisatie bij Pro Mediation: Michael De Herdt, Jeroen Keymolen, Marco Schoups, Veroniek De Mulder, Ron Magis, Ianthe Faes, Jory Brabants D’Hooge en Anna Wilmot.
De opleiding staat open voor iedereen die nieuwsgierig is naar bemiddeling en onderhandeling bij conflicten binnen de overheid, ongeacht of dat u een basisopleiding volgde en is onmiddellijk inzetbaar in uw dagelijkse werksfeer.
De Specialisatie Bemiddeling in Bestuurszaken in Antwerpen gaat door op de onderstaande data:
Dag 1: Inleiding in juridische begrippen uit bestuurszaken.
Woensdag 30 april 2025
Wie is wie? Het speelveld. “Bemiddeling met de overheid” bekeken door een bril met verschillende dimensies
Juridische beginselen van publiek- en administratief recht, het gelijkheidsbeginsel, de openbaarheid van bestuur versus vertrouwelijkheid en hickups.
De deelnemers kennen de meestvoorkomende conflicten uit bestuurszaken en zijn in staat om typische cases over conflicten in bestuurszaken te ontleden.
Grondhouding van de bemiddelaar in bestuurszaken
Rollenspelen
Docenten
Michael De Herdt, Ron Magis en Jory Brabants D’Hooge
Dag 2 : Emotionele en psychologische processen in bemiddeling in bestuurszaken.
Woensdag 7 mei 2025
De mens achter de overheid?!
Emotionele en psychologische processen binnen de bemiddeling.
Dedeelnemers zijn vertrouwd met de psychologische processen die gepaard gaan bijconflicten in bestuurszaken. Zij kennende fasen in rouwverwerking.
Zij hebben inzicht in de impactvan conflicten op het stressniveau en het welzijn van de medewerkers. Zij hebben inzicht in de relatie tussen publieke overheden, de vertegenwoordigers van de overheidsdiensten en de burger.
De rol van emoties bij conflicten in werkrelaties binnen besturen. Reacties van het brein op verlies van veiligheid en status binnen overheidscontext. De dominantie van het reptielenbrein (overleven) en het limbisch systeem (sociaal overleven) in (hoge)werkstress tijdens en hun interferentie met het rationele denken.
De taakinhoudelijke en de relationele/emotionelecomponent in een conflictsituatie. Op welke wijze beïnvloedt de relationele /emotionele component de conflicten in bestuurszaken?
Rollenspelen. De deelnemers ervaren de invloed van emoties op de partijen en op de bemiddelaar in bestuurszaken. Zij begrijpen hoe emotiebesmetting optreedt van partijen op elkaar en op de bemiddelaar.
Docenten
Jeroen Keymolen, Ianthe Faes en Anna Wilmot
Dag 3. Organisatiecultuur, organisatieprocessen, organisatieconflicten, groepsdynamica, teamconflicten in bestuurszaken
Woensdag 14 mei 2025
Bemiddeling in relatie of in strijd met de overheidsorganigram?
Dedeelnemers zijn in staat om conflicten op het werk te analyseren in hun verschillende dimensies:
- de kenmerken van de organisatie (structuur, werkprocessen, cultuur)
- de kenmerken van de afdeling/het team (systeemtheorie en groepsdynamica)
- de interpersoonlijke en intrapersoonlijke dynamieken, zodat zij in staat zijn de complexiteit van werkgerelateerde conflicten te analyseren.
Zij zijn in staat om in geval van conflicten, naast bemiddeling, andere interventieste adviseren zodat de factoren die het conflict beïnvloeden of in stand houden kunnen aangepakt worden, zodat een duurzame oplossing bereikt wordt.
Zij zijn zich bewust van mogelijke dilemma’s inzake de deontologie van de bemiddelaar in bestuurssituaties. Zij zijn in staat om hun onafhankelijke positie duidelijk te maken en te handhaven gedurende het gehele bemiddelingsproces (grondhouding van de bemiddelaar).
Er wordt verder ook ruim stil gestaan bij multiculturele bemiddeling in bestuurszaken en internationale bemiddeling met de overheid + bemiddeling op afstand met digitale platvormen.
Teambemiddeling
Rollenspelen conflict in bestuurszaken rond disfunctioneel en toxisch leiderschap op een kabinet en discriminatie.
Docenten
Michael De Herdt, Ron Magis, Ianthe Faes
Dag 4 : Conflictpreventie en -hantering in omgevingsconflicten
Dinsdag 20 mei 2025
De deelnemers hebben inzicht in de problematiek van diverse conflicten, kleine en grote, diverse procedures die hieruit kunnen ontstaan zoals vergunningen,onteigeningen, mileuaangelegenheden en zijn in staat om aan conflictpreventie en hantering te doen via ADR, onder meer bemiddeling en onderhandeling.
Deelnemers kennen ter ondersteuning de juridische aspecten mee rond vergunningen,onteigeningen, dwingende en openbare karakter daarrond en het beperkte speelveld in het kader van bemiddeling en de mogelijkheid tot onderhandelen.
De deelnemers hebben inzicht in de problematiek van diverse conflicten, kleine en grote, diverse procedures die hieruit kunnen ontstaan zoals vergunningen,onteigeningen, mileuaangelegenheden met verdieping in het kader van Harvard onderhandeling en bemiddeling en standpuntgericht onderhandelen met rollenspel in bestuurszaken in het kader van omgevingsconflicten.
Docenten
Michael De Herdt, Jory Brabants D’Hooge, Veroniek De Mulder en Ron Magis
Dag 5 : Bemiddeling en onderhandeling in het kader van overheidsopdrachten
Woensdag 28 mei 2025
Overheidsopdrachten, bemiddelbaar of niet?
Op deze laatste dag wordt het speelterrein van de bemiddelaar met noties van het wettelijk kader van overheidsopdrachten toegelicht met terugkoppeling naar bemiddeling en onderhandeling in de selectie-, gunnings- en uitvoeringsfase + met tevens een terugkoppeling naar DBFM-opdrachten+ korte oefeningen.
De betekenis van een bemiddeling tijdens de uitvoeringsfase en terugkoppeling naar DBFM-opdrachten
Het progressief integreren en correct hanteren door de bemiddelaar van de verworven juridische informatie m.b.t. overheidsopdrachten in de casusbespreking en het rollenspel
Docenten
Michael De Herdt en Marco Schoups
Uren opleiding: 9u-18u
Evaluatie
Indienen paper 14/6/2025 – Beoordelingscriteria FBC
Zelfevaluatie – Beoordelingscriteria FBC
Permanente praktijkevaluatie tijdens de lessen - beoordelingscriteria FBC
Erkenning is in aanvraag bij de FBC voor 40 punten